Voor de badkamer Inbouwspots led van 12V versus 230V

Inbouwspots led kun je kopen in verschillende spanningen, zoals 12 volt en 230 volt. Omdat de stopcontacten in je huis een spanning van 230 volt leveren, kun je 230V inbouwspots led hier in één keer op aansluiten. Voor badkamer led inbouwspots led van 12 volt, moet deze spanning worden omgezet tot een spanning van 12 volt. Maar wat zijn nu precies de voordelen van 12V inbouwspots led ten opzichte van die van 230 volt?

Voordelen van badkamer inbouwspots led van 12 volt

Een eerste voordeel van 12V led inbouwspots badkamer is dat ze meer licht kunnen geven dan die van 230 volt: ze kunnen dus een hogere lichthoeveelheid produceren bij hetzelfde wattage, waardoor ze dus ook zuiniger zijn. Omdat 12V inbouwspots led dus minder spanning hoeven te verwerken, gaan ze over het algemeen ook langer mee dan spots van 230 volt. Daarnaast geven spotjes van 12 volt helderder wit licht, dat ook mooi wit blijft wanneer de spots worden gedimd. Dit in tegenstelling tot 230V inbouwspots led, die juist een warmer, gelig licht produceren, te vergelijken met de kleur van een gloeilamp.

Nadelen van inbouwspots led van 12 volt

In tegenstelling tot inbouwspots led van 230 volt, kunnen die van 12 volt niet direct op de spanningsbron worden aangesloten. Dit komt omdat stopcontacten een spanning leveren van 230 volt, die dus wel geschikt is om 230V inbouwspots led te voeden, maar te sterk is om die van 12V te voeden. Hierom heb je bij het installeren van 12V badkamer led inbouwspots een speciale transformator, ook wel trafo genoemd, nodig. In deze transformator wordt de spanning van 230 volt omgezet in een spanning van 12 volt, die vervolgens veilig naar de inbouwspots led kan stromen. Afhankelijk van de belasting en de afstand van de trafo tot de spots, heb je een elektronische of een gewikkelde transformator nodig. Bij de installatie van 12V inbouwspots led is er dus een extra stap nodig, waar je dit bij 230V spots niet hebt.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *